Opgepast bij verhuur

Opgepast bij verhuur

Laat je niet in de doeken leggen door de vastgoedmakelaar. Niettegenstaande controle van het BIV (Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars) wordt het toch nog aanzienlijk gefoefeld om de vastgoedmarkt, vooral in de verhuur. Het BIV is namelijk opgericht door en wordt beheerd door !! vastgoedmakelaars!! Met andere woorden ze controleren zichzelf. Dan is men verwonderd dat er nog gesjoemeld wordt.

Zo proberen veel immokantoren huurders te bedriegen met andere afspraken omtrent het aantal maanden huurwaarborg, het vastleggen van de huurwaarborg bij een bepaalde bank of Korfine, het opleggen van verzekeringen, het verbieden van huisdieren, enz.

Het verplichten van het openen van een huurwaarborgrekening bij een bank die de vastgoedmakelaar of eigenaar oplegt is verboden! Ook bij Korfine! Je mag perfect zelf een huurwaarborg vastleggen bij jouw eigen bank. Laat het dus uit het huurcontract schrappen!! Kijk ook zelf voor de voor u voordeligste en best dekkende brandverzekering, laat je geen opdringen door de makelaar/eigenaar!

Huurcontracten gesloten vanaf 1 januari 2019

Voortaan mag de verhuurder een waarborg van maximaal 3 maanden huur vragen.

De huurder mag zelf de samenstelling van de huurwaarborg bepalen:

  1. De huurder stort een bedrag gelijk aan 3 maanden huur op een geblokkeerde bankrekening op zijn naam.
  2. De huurder vraagt een zakelijke zekerheidsstelling bij een financiĆ«le instelling (obligatie of kapitalisatiebon).
  3. De huurder vraag aan het OCMW om de waarborg voor te schieten. Het OCMW sluit dan een overeenkomst met een bankinstelling voor een bedrag gelijk aan maximaal 3 maanden huur. Het OCMW onderzoekt de aanvraag tot tussenkomst in de huurwaarborg en zal nagaan of de aanvrager aan de voorwaarden voldoet om door het OCMW ondersteund te worden.
  4. Als de verhuurder ermee instemt, kan de waarborg ook via een persoonlijke borgstelling.

Met andere woorden, ben je van plan om een woning te huren? Vraag liever teveel raad dan je te laten oplichten door makelaars. Er is voldoende informatie online te vinden bij de Vlaamse Overheid.

verkoopmijneigendom

Geef een reactie

Vergelijken

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.